Uit de praktijk: Betaalgedrag bij regelingen en persoonlijk contact
Regeling getroffen? En dan? Laten we eens een kijkje nemen op de afdeling waar binnen ons kantoor de meeste betaalafspraken worden gemaakt: Afdeling Overheid. Hier worden vorderingen behandeld van met name het Centraal Justitieel Incasso Bureau en de Dienst Uitvoering Onderwijs, twee grote Rijksoverheidsorganisaties in Nederland.
Coulance
Wij verwachten medewerking van de schuldenaren, maar die mogen ze dan ook van ons terug verwachten. De debiteur ons kan namelijk vooraf mededelen op welk moment in de week/maand de betaling zal worden gedaan, waarna wij vervolgens op het afgesproken moment een betaalverzoek voor de regeling versturen. Bij het treffen van regelingen en sturen van herinneringen verzoeken wij de schuldenaren om zich te melden indien een eerstvolgende betaling niet gedaan kan worden. Een reden kan zijn dat het inkomen later wordt ontvangen of dat vanwege een acute situatie er helemaal geen termijnbetaling kan worden gedaan. In deze gevallen zullen wij de regeling tijdelijk opschorten of kan de schuldenaar een termijn overslaan. Uiteraard houden wij rekening met de termijnen waarover wij met de schuldeisers afspraken hebben gemaakt, zodat zaken tijdig worden voldaan. Vaak is het zo dat als eventuele achterstanden worden ingehaald dat een regeling kan worden hervat.
Persoonlijk contact
Waar vroeger veelal contante betalingen gedaan werden of betalingen via betaalopdrachten bij de bank van de schuldenaar, wordt tegenwoordig zeer veel gebruik gemaakt van online betaallinks. Het toesturen van een betaallink via bijvoorbeeld e-mail of sms én het vervolgens kunnen monitoren van het wel/niet openen van de e-mail en aanklikken van de link is voor ons een ontzettend handige tool om betaalgedrag te sturen. Na een aantal dagen ontvangen wij bij niet-openen/niet-betalen een melding en zoeken wij vervolgens persoonlijk contact.
Indien schuldenaren niet reageren op de betaallink en de herinnering, nemen wij contact op om de regeling alsnog te handhaven. Hierover zegt een van onze medewerkers: “Mijn ervaring leert dat persoonlijk contact vaak een positief resultaat heeft. Men kan meer begrip tonen voor elkaars situatie omdat het aan de telefoon of op kantoor vaker beter uitgelegd kan worden en men en ‘hun hart kan luchten’. Een voorbeeld: Er loopt een regeling en deze wordt niet goed nagekomen. De schuldenaar wordt hiervoor automatisch aangeschreven, echter reageert niet. Wanneer wij als Schuldenaar In Nederland (AGIN Otten) dán persoonlijk contact met de debiteur zoeken om het daadwerkelijk te het gaan bespreken dan blijkt dat er regelmatig sprake is van schaamte om te reageren. Als we het dan uiteindelijk naar ieders tevredenheid hebben opgelost krijg je een dankjewel voor je ‘menselijkheid’ en de regeling wordt hervat en het dossier wordt positief afgehandeld”.