Wat als een mede-eigenaar zijn kosten niet betaalt?
Naar schatting wonen ongeveer drie miljoen Belgen in een mede-eigendom. Jammer genoeg krijgen veel mede-eigenaren te maken met wanbetaling. Dat kan voor problemen binnen het gebouw zorgen. Door wanbetaling kunnen bijvoorbeeld herstellingen en en andere kosten niet meer worden betaald.
Wat is een mede-eigendom?
Wanneer je in een appartementsgebouw met meerdere personen samenwoont, heb je naast je eigen private ruimte ook publieke onderdelen van het gebouw, denk maar aan daken, liften, gangen of de inkomhal. Je bent dus niet alleen verantwoordelijk voor je eigen private ruimte, maar je draagt ook verantwoordelijkheid voor de gemeenschappelijke ruimtes. De kosten die hieraan verbonden zijn, worden dan verdeeld onder de mede-eigenaars.
Een mede-eigenaar betaalt niet: wat nu?
Een wanbetaler als mede-eigenaar kan erg vervelend zijn. Herstellingen en algemeen onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes kunnen door wanbetaling in het gedrang komen. Dat is natuurlijk allesbehalve aangenaam voor de mede-eigenaars die wel tijdig hun bijdrage betalen.
Maar wat kan je zelf ondernemen als een mede-eigenaar weigert te betalen? Het antwoord is misschien niet echt bemoedigend: redelijk weinig. Als mede-eigenaar zal je moeten wachten op het initiatief van de syndicus om de wanbetalende mede-eigenaar in gebreke te laten stellen. Veel meer dan de mede-eigenaar op zijn of haar wanbetalen aanspreken kan je dus niet.
Initiatief van de syndicus
Wanneer een mede-eigenaar er niet in slaagt om zijn of haar bijdrage te betalen, zal de syndicus het initiatief nemen om de achterstallige betalingen te innen. Dat begint met een herinnering. Wanneer er hier ook geen reactie op komt zal de mede-eigenaar in gebreke worden gesteld.
Moest de syndicus geen initiatief nemen, kan je op de vergadering van mede-eigenaars de syndicus er wel op duiden dat hij of zij de nodige stappen moet ondernemen.
Juridisch advies nodig bij wanbetaling?
Heb jij te maken met een mede-eigenaar die zijn of haar kosten niet betaalt? Schuldenaar in Nederland helpt je verder met geschikt juridisch advies.
Maak nu een afspraak